Forestil dig at stå på en altan til en hyggelig fest, og pludselig kollapser den under dig. Desværre blev dette skrækscenarie til virkelighed, da en altan på en udlejningsejendom styrtede ned i Kolding. Sagen endte i Vestre Landsret (U.2024.2043V), som slog fast, at ejeren var erstatningsansvarlig for de alvorlige personskader.
Sagen kort fortalt
Altanen kollapsede på grund af usynlig korrosion i udliggerjernene. Ejeren, der også var udlejer, havde aldrig undersøgt eller vedligeholdt altanerne – heller ikke ved købet af ejendommen. Landsretten fandt, at de synlige rustskader og altanens generelt dårlige stand burde have fået ejeren til at igangsætte en nærmere undersøgelse. Da dette ikke skete, blev han dømt ansvarlig for skaderne.
Hvad betyder dommen for lejere og udlejere?
Til udlejere: Regelmæssige eftersyn af altaner og andre konstruktioner er afgørende. Teknologisk Instituts vejledning “Er min altan sikker?” er et godt udgangspunkt. Start med at gennemgå din bygning med vejledningens fem trin:
🟢 Identificer din bygningstype.
🟢 Vurder altanens konstruktion.
🟢 Undersøg for synlige skader som rust og revner.
🟢 Planlæg vedligeholdelse.
🟢 Involv fagfolk, hvis der er usikkerheder.
Lejere: Hold øje med faresignaler som rust, revner og løse elementer, og rapportér dem straks. Brug vejledningens checkliste til at strukturere din gennemgang. Gør det for din egen skyld, især hvis du har en ældre altan.
Begge parter: Husk, at en sikker altan kræver et fælles fokus. Hvis det opdages og håndteres hurtigt kan det forhindre alvorlige skader. Overvej en altangennemgang i den 10-årige vedligeholdelsesplan.
Læs mere
Vil du vide mere om, hvordan du vurderer altaners tilstand og forebygger kollaps? Læs Teknologisk Instituts vejledning “Er min altan sikker?”. Du finder praktiske trin til at identificere risici og samarbejde med byggetekniske rådgivere. Vejledningen er blevet støttet økonomisk af Grundejernes Investeringsfond.
Følg med hver dag op til jul for at få flere JuridiskeJulegaver.