Har du brug for rådgivning?

Har du brug for hjælp - klik her

Lejernes Landsorganisation er en sammenslutning af selvstændige afdelinger, hvor man som medlem kan få råd, vejledning og assistance. Lejernes Landsorganisation er en medlemsorganisation. Vi modtager ikke offentlig støtte. Vores mulighed for at være til rådighed for dig og andre lejere bygger derfor på medlemskab.

 

08-11-2023

Vismændene anbefaler ikke en afskaffelse af huslejereguleringen!

Det fremgik af en vigtig kronik i Jyllands Posten den 6. november, hvori Vismændene nuancerer debatten.

Et par citater:

"Tilbage i 2001 undersøgte det daværende formandskab for Det Økonomiske Råd huslejereguleringen og anbefalede, at den blev afskaffet. Men i den mellemliggende periode har ny forskning set dagens lys, og vi har derfor genbesøgt emnet i vores efterårsrapport. På det opdaterede grundlag anbefaler vi ikke, modsat vores forgængere, at huslejereguleringen afskaffes."

"En eventuel anbefaling om at afvikle huslejereguleringen forudsætter, at den samlet set medfører effektivitetstab. I dag står det imidlertid klart, at der både er forhold, der taler for huslejeregulering, og forhold, der taler imod ud fra et samfundsøkonomisk effektivitetshensyn alene." [...]

"Selv hvis huslejereguleringen samlet set medfører et effektivitetstab, er det en opgave for de folkevalgte at vurdere, om et sådan tab kan retfærdiggøres af reguleringens fordelingsvirkning."

Når flere lederskribenter, organisationer o.l. bruger den nyeste vismandsrapport som grundlag for at ophæve huslejereguleringen, så står det altså for egen regning. Det er i hvert fald ikke det som Vismændene selv mener.

Læs kronikken her (kræver abonnement).

Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.

Læs mere…
25-10-2023

Boligsvindel: kun tre!

Kun tre udlejere blev sat under administration i perioden 2018-2023. LLO kræver autorisationsordning for udlejere efter nye eksempler på kynisk udlejning.

På initiativ af boligordfører Sigurd Agersnap (SF) spurgte Folketingets Boligudvalg i juni boligministeren, hvor ofte reglerne om tvangsadministration benyttes til at sætte boligejere under tvangsadministration. Denne sanktion bruges f.eks. imod udlejere, der svindler ved udlejning, eller som ikke efterkommer pålæg.

Tre personer

I sit svar til udvalget konstaterer social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil, at der i perioden 2018-2023 sammenlagt er tre personer, der er frakendt retten til at administrere udlejningsejendomme!

Ministeren har hentet tallene i Grundejernes Investeringsfond. I 2018, 2019 og 2020 var tallet 0, i 2021 var der to, i 2022 var der 0 og i 2023 fotreløbig én udlejer.

Spekulanter er tilbage

Kort forud for spørgsmålet bragte DR ”Kontant” en udsendelse om ”Kolde og kyniske boligspekulanter”. Her afsløredes det, at hele to af finanskrisens ejendomsspekulanter atter huserer i branchen. Nu sker det i koncernen DBO Real Estate Denmark, som iflg. DR har en lang række utilfredse lejere og flere afgørelser og domme om brud på lejeloven imod sig.

Kræver autorisationsordning

Udsendelsen fik direktør Claus Højte, LLO Hovedstaden, op af stolen med et krav om en autorisationsordning, så lejerne er bedre beskyttede.

Dermed skal udlejere, der ikke opfører sig efter reglerne, kunne miste retten til at administrere lejeboliger. Kravet er tidligere fremført af Lejernes LO’s landsformand, Helene Toxværd.

”Lejer du to, tre eller fire lejligheder ud, så er vi ved at være der, hvor man kan sige, at det har en erhvervsmæssig karakter - og så skal du enten selv uddanne dig, eller du skal overlade det til nogen, som har autorisationen. Det er LLO’s forslag”, sagde Claus Højte til DR.

Horrible forhold

Han havde vurderet sagsforløbet i udsendelsen og udtalte sig i programmet om den kynisme,en række meget risikovillige investorer repræsenterer og om de horrible forhold, lejerne udsættes for. Det sker, fordi investorerne forsøger at presse lejerne ud af deres boliger, så de kan tjene flest muligt penge og score den gevinst, der ligger i boligen.

Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.

 

Læs mere…
24-10-2023

Mangel på boliger, men: politikerne i hele verden sover

Af Kjeld Hammer

Alarmerende alarmer fra hele verden om mangel på boliger til at betale, og om hvordan huslejen næsten æder lejernes hele indkomst.

IUT Præsidenten hamrede budskabet ud i svensk granit, da hun fra talerstolen afsluttede verdenskonferencen for alverdens lejere med disse ord:

”Verdens og ikke mindst Europa’s politikere har sovet alt for længe i forhold til mangelen på boliger. De har ikke taget lejernes behov alvorligt. Som lejere i hele verden vil vi fortsat gå forrest for alles ret til et trygt hjem. Vi lever ikke i 1800-tallet!”, sagde svenske Marie Linder.

Hun og de mange mødedeltagere havde lyttet til alarmerende meldinger fra hele verden om mangel på betalelige boliger og om, hvordan huslejen næsten æder lejernes hele indkomst. Hertil beretninger om utrygge boligforhold, hvor udsættelser ved forbedringer er dagligdag.

21 lande

Den internationale lejerorganisation IUT holdt i april sit møde i Lissabon, Portugal, med deltagelse af 84 delegerede fra 21 lande. LLO deltog med en delegation på seks med landsformand Helene Toxværd i spidsen. Mødetemaet var trygge hjem og betalelige boliger. På programmet stod oplæg, diskussioner, rundbordsdrøftelser om aktuelle boligpolitiske temaer ift. kriseøkonomi (f.eks. energi), Endvidere huslejefastsættelse, hjælpeprogrammer og de mange forskellige former for huslejeloft.

Millioner af lejere presses

Der blev udvekslet erfaringer om håndteringen af de kæmpestore – og stadig større udlejningsfirmaer og kapitalfonde, som mere og mere dominerer udlejning overalt i verden - og som presser millioner af lejere verden over. Ideen var gensidig inspiration med ligesindede. Og på trods af forskellig national lovgivning, så viste konferencen, at erfaringerne – ja, de er meget ensartede, som Helene Toxværd gjorde opmærksom på. Netop det er et godt grundlag for nye initiativer til lovgivning i hvert land for sig og i EU.

Toxværd, der er medlem af verdensorganisationens bestyrelse, tilføjede, at ”vi i også er sammen for at fremme den almene boligform som en boligform, hvor der er plads til alle og hvor lejerne bestemmer”. Hun er 100 pct. enig med den svenske præsident i, at ”det føles mere vigtigt end nogensinde, at lejerne er organiserede”.

LLO er aktiv

På selve konferencen holdt direktør i LLO Hovedstaden, Claus Højte, et indlæg om vigtigheden af at løfte lejer-dagsordener i medierne. Han er i perioderne mellem de store møder aktiv deltager i flere arbejdsgrupper i IUT-regi, bl.a. som lobbyist omkring EU-Parlamentets direktiv om ejendommes CO2-belastning. Direktivet skal sikre, at lejerne ikke kommer til at sidde med sorteper, når der strammes op på kravene til alle bygninger og energirenoveringer bliver nødvendige.

Fælles mål

En fælles udtalelse fra verdenskonferencen anviser konkrete handlingsplaner og fælles mål for det fremtidige arbejde. IUT kræver bl.a. af beslutningstagere globalt et stop for udsættelse af lejere, offentlig støtte til energiforbedringer (for at undgå energifattigdom), huslejestabilisering, at lejere ikke ved forbedring er sættes ud af deres hjem, og at lejerne inddrages i alle processer og i alle institutioner.

Svenskeren Marie Linder blev genvalgt som præsident for IUT til sin anden periode frem til 2026.

Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.

 

Læs mere…
13-10-2023

LLO: Berørte beboere bør genhuses og Køge kommune skal efterleve deres tilsynspligt!

I den almene bebyggelse Tinggården i Herfølge, er der konstateret asbest i tagene på bygningerne. Der er målt asbeststøv både inde og ude, hvilket har betydet, at beboerne ikke har kunne få hjemmehælp i tre måneder, da medarbejderne ikke må arbejde i asbeststøv - beboerne bor dog fortsat i deres hjem.

Claus Højte, direktør i LLO Hovedstaden, siger, at baggrunde for den manglende handling skyldes, at pengene er små i mange almene afdelinger, og man ikke må påbegynde arbejder, som beboerne ikke kan betale.

"Håndteringen fra boligselskabets side gør, at vi er endt i en situation, hvor nogle borgere er ladt i stikken.

Det beboerne kan gøre, er at de kan stille krav til Køge kommune. Det er kommunen, der har mulighed for at gøre noget her, og det er kommunen, der skal være den voksne i denne her sag.

Kommunen har tilsynspligt i forhold til byggeriet, kommunen kan sige, at disse her boliger ikke må benyttes, og hvis kommunen gør det, så skal de genhuse borgerne. Efter det vi har set, i denne her ejendom, så tror jeg nok det vil være en god ide".

Se indslaget her

Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.

Læs mere…
11-10-2023

Vismandsrapport #3

Af Anders Svendsen, chefjurist i LLO Danmark

Vismændene beregner en lavere "gevinst" for lejerne end fx DREAM, Danish Research Institute for Economic Analysis and Modelling.

Den netop udgivne vismandsrapport om huslejeregulering beregner den fordel som lejerne har ved en reguleret husleje (en såkaldt "reguleringsgevinst") anderledes end andre studier.

Konkret påviste et dansk studie udført af Dream-gruppen fra 2012, at lejernes reguleringsgevinst var 60%.

Vismændene kom frem til 30%.

Det fremgår ikke af rapporten hvilke huslejer, man lægger til grund for vurderingen, men hvis man regner lidt baglæns og antager at den almindelige ældre udlejningsbolig er på 77 kvm. Så er den årlige kvadratmeterleje (for lejemål med fri leje) ca. 950-1.000 kr.

Dette er væsentligt lavere end de niveauer der er lagt til grund i fx ekspertgruppens rapport om boligreguleringslovens § 5, stk. 2., hvor jeg selv var med.

Der er derfor en risiko for, at Vismændene underdriver reguleringsgevinsten.

Ikke desto mindre vil det være godt for vurderingen af rapporten at få tydeliggjort forudsætningerne. Jeg har derfor skrevet til Det Økonomiske Råd for at få oplysningen.

Links til de relevante rapporter:

DREAM: Konsekvenser af huslejeregulering på det private udlejningsboligmarked
- En mikroøkonomisk undersøgelse for 2000’erne af @Joachim Borg Kristensen (s. 40).

DØRS: Dansk Økonomi 2023 efterår s. 214.

 

Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.

Læs mere…
11-10-2023

Vismandsrapporten #2 De store gevinster

Af Anders Svendsen, chefjurist i LLO Danmark.

Mange forskellige nyheder kan måske give det indtryk at huslejereguleringen i højest grad kommer de højeste indkomster til gode.

Det er kun en kvart sandhed.

Danskerne med de højeste indkomster bor typisk ikke i lejebolig. De bor i ejerbolig i stedet (hvor der i øvrigt er endnu større skattesubsidier).

Ifølge vismandsrapporten i 2001, boede ca. 12% af den øverste indkomstdecil i lejebolig, 88% boede i ejerbolig.

Det fremgår ikke direkte af den nyeste rapport, hvor mange af de 10% rigeste danskere, der bor til leje. Regner man baglæns ift. oplysningerne i rapporten så er det nok maksimalt 10.000 husstande. Det drejer sig om. Der er ud af mere end 600.000 private lejeboliger i Danmark - svarende til 1,67%.

De får så i gennemsnit en reguleringsgevinst på 25.000 kr. ifølge vismændene. Altså ca. 8.000 kr. mere end den gennemsnitlige lejer.

Dette kan der være flere årsager til fx:
1) Større boliger
2) Bedre beliggenhed
3) Evt. "gode kontakter"/vennetjenester.

Sætter man det lidt i kontekst, så er det altså 1,67% af lejerne som løber med overskrifterne.

Det er dog samlet set de laveste indkomster, som bor til leje og dermed får subsidierne. Det påpeger Vismændene også.

 

For de laveste indkomster svarer "gevinsten" ved huslejeregulering til 12% af den disponible indkomst. For de højeste er det 4%.

Endeligt så husk, at Vismændene i forvejen mener, at ejerboligejere beskattes for lavt. Her er det også de øverste indkomster - med de dyreste boliger - der får den største gevinst.

 

Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.

Læs mere…
11-10-2023

LLO: Derfor er Vismændenes forslag om billige boliger urealistisk

De Økonomiske Råds anbefaling om, at politikerne skal satse på nybyggeri frem for huslejeregulering duer ikke i praksis, lyder det fra LLO.

"Vi må fordele boligerne på en socialt retfærdig måde," siger Claus Højte, direktør i LLO Hovedstaden til Altinget.

”Man kan ikke bygge sig ud af den (bolig)mangel, der er, så vi må fordele boligerne på en socialt retfærdig måde. Lige nu er der ikke nogen retfærdighed, for hvis man har en høj indkomst, så kan man altid få noget at bo i,” siger Claus Højte.

Link til artiklen (kræver abonnement).

Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.

Læs mere…
10-10-2023

PRM / LLO om vismandsforslag: En katastrofe for lejerne

Det Økonomiske Råd (DØR), som i daglig tale kaldes Vismændene, foreslår omfattende lejestigninger for lejerne i private boliger.

Den gennemsnitlige lejer i en privat bolig bør ifølge DØR betale 17.000 kr. mere i husleje. Vismændene mener, at en københavnsk lejer bør betale 37.100 kr. ekstra om året. For de almene lejere er det hhv. 21.900 kr. på landsplan og 41.000 i København.

Vismændene foreslår, at man afskaffer huslejereguleringen og i stedet indfører omfattende boligstøtte – men beregner ikke denne udgift. I dag udgør de samlede boligstøtteudgifter 15,4 mia. En omlægning af systemet vil formentligt koste skatteborgerne et to-cifret millardbeløb.

Vismændenes forslag skal ses i sammenhæng med deres øvrige boligøkonomiske anbefalinger, som blandt andet kræver at ejendomsværdiskatten knap fordobles, således at boligejerne betaler en væsentlig højere skat. Argumentet er, at beskatning af ejerboligerne bør sidestilles med andre former for kapitalindkomst fx aktier.

Landsformand Helene Toxværd udtaler:

"Hvis forslaget gennemføres, vil det være en katastrofe for lejerne. Lejerne bruger i forvejen en historist høj andel af deres disponible indkomst på at bo. Vismændene påviser selv, at en gennemsnitslejer bruger 25% af sin disponible indkomst på husleje, og der er for os ingen tvivl om, at kommer der hertil en ekstraregning på mere end 37.000 kr., så må mange lejere gå fra hus og hjem."

Hun fortsætter:

”Vismændene fastsætter ikke dansk boligpolitik – og det skal både ejere og lejere nok være glade for. Skiftende regeringer har set boligen som en af hjørnestene i velfærdssamfundet, hvor det at kunne bo godt og ordentligt er et velfærdsgode, som f.eks. når vores børn kan få deres eget værelse, eller når næsten alle uanset indkomst skal have råd til at bo i de store byer.

Vismændene ønsker et boligstøttesystem, men viser ikke prisen. De tager heller ikke højde for risikoen ved, at lejere med lav indkomst ikke får nogen gevinst ved at arbejde mere – fordi de stort set risikerer at miste et tilsvarende beløb i boligstøtte (den såkaldte samspilsproblematik). Desuden risikerer en øget boligstøtte at puste endnu mere til huslejeniveauet.”

Helene Toxværd afslutter:

”Anbefalingerne er generelt virkelighedsfjerne. Lejerne er i forvejen historisk trykket af løbske huslejer. For et år siden fik Danmark et huslejeloft på 4% for at undgå at lejestigninger på 10%. Lejestigninger som ville få folk til at gå fra hus og hjem. Nu anbefaler Vismændene så lejestigninger på ca. 30%. Det hænger ikke sammen!”

 

Pressekontakt:

Landsformand Helene Toxværd tlf. 3386 0923

Chefjurist Anders Svendsen tlf. 3386 0926

Læs mere…
09-10-2023

Naboskab: Hvornår er det ok at larme?

Må naboen holde fest til den lyse morgen, slå græs før solen står op eller skrue helt op for musikken? Bolius har spurgt to eksperter, den ene er Landsformand i LLO, Helene Toxværd, om hvornår det er ok at larme? 

I artiklen bliver der stillet i alt fem dilemmaer for, hvornår naboen larmer for meget, og eksperterne giver deres bud på, hvad man kan/bør gøre som modtræk.

Baggrunden er, skriver Bolius, at: "støj for mange er en stor gene i hverdagen. Hver tiende siger i undersøgelsen Danskerne i det byggede miljø 2023, at støj er et decideret problem i deres bolig. Støj er dermed det fjerde største indeklimaproblem i de danske boliger."

Læs mere her

Se også www.vi-lejere.dk for flere nyheder, artikler, film og guides, for dig som bor til leje.

Læs mere…
06-10-2023

Den typiske singlebolig i København er på 2 værelser

Myte punkteret: Det er ikke en hær af ældre enlige, som ødelægger det københavnske lejeboligmarked.

Det bliver ofte brugt som et argument for forringelse af lejerbeskyttelsen, at ældre mennesker (med en rimelig husleje) ikke vil flytte, fordi der ikke er nogen betalelige boliger at flytte hen i.

Kigger man på tallene, så ligner det argument dog mest et fatamorgana, hvilket statistikken ret klart belyser.

"Den typiske singlebolig i København er en 2-værelses beboet af en person på 30 – 39 år. Men generelt er de 2-værelseslejligheder dominerende, hvad enten vi taler om de helt unge eller de ældre singler, skriver Boligøkonomisk Videncenter på Linkedin.

De store lejligheder, på fire værelser og derover, udgør således en lille andel af den samlede lejeboligmasse, der i stedet domineres af to- og tre værelses lejligheder.

 

Læs mere…
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56  >

Accepter cookies fra denne hjemmeside

Denne hjemmeside anvender cookies til at følge din adfærd og forbedre brugeroplevelsen på siderne

Du kan altid slette cookies via indstillingerne i din browser