The International Union of Tenants (IUT), som LLO er en del af, har afholdt kongres i oktober. Fokus var på huslejeregulering.
Huslejeregulering kan have mange forskellige udformninger på tværs af landegrænser, men fælles for huslejeregulering er, at huslejen ikke udelukkende fastsættes på markedsvilkår.
IUT argumenterer for, at huslejeregulering er en del af den moralske ret til et hjem, og at de lejere, der igennem længere tid har passet på lejligheden, og gjort ejendommen til et attraktivt sted at bo, har en rimelig interesse i at kunne blive boende.
Hvis retten til et hjem, skal give mening, bliver den også nødt til at omfatte de, der ikke vil kunne få en passende bolig på markedsvilkår.
IUT anfører også at huslejereguleringen er et svar på det ulige magtforhold, der er imellem lejer og udlejer, der med sikkerhed eksisterer i områder, hvor der er bolignød.
Se IUT’s kongresudtalelse (på engelsk) her: CongressStatement2016
Huslejereguleringen kan ikke stå alene
Ønsker man en reel beskyttelse af lejers rettigheder, bliver der ligeledes nødt til at være beskyttelse imod usaglige opsigelser, og kunne kræve en effektiv udførelse af vedligeholdelsesarbejder i ejendommen etc.
I Danmark er der stærk beskyttelse imod udlejers opsigelser, og huslejenævn kan pådømme sager om vedligeholdelsesmangler, dog afhænger den reelle beskyttelse ofte af ejendomstypen.
Dette er dog langt bedre forhold end mange andre lande, hvor lejerne ikke er i nærheden af at have den beskyttelse vi har i Danmark.
Eksempelvis var der på kongressen en repræsentant fra Lejerbevægelsen på Queensland, Penny Carr, der var blevet opsagt uden grund med to måneders opsigelsesvarsel, fra sit hjem som hun havde beboet i 19 år. Dette var muligt som følge af den ikke-eksisterende lejerbeskyttelse i Australien.
Huslejeregulering udfases i Danmark
For ejendomme der er taget i brug d. 1. januar 1992 og frem, kan udlejer betinge sig at huslejen skal fastsættes frit, når kontrakten skal skrives. Det samme gælder i en række andre tilfælde: overgang fra bolig til erhverv (i visse tilfælde), og når udlejer opretter nye taglejligheder.
Desuden kan lejen sættes langt højere end det normale niveau, gennemgribende moderniseringer af lejemål. Dette sker typisk når en lejer, der bor til en betalelig leje fraflytter et lejemål, og den sættes i stand inden den nye lejer skal flytte ind.
Reelt forsvinder de betalelige boliger derfor i Danmark.
LLO kæmper for en rimelig huslejeregulering af alle boliger i Danmark, og du kan støtte vores arbejde ved at melde dig ind her: Bliv-medlem