Ja! Boligmarkedet er en lukket fest
Igen i år var Lejernes LO synlige og med i debatterne på Folkemødet i Allinge, Bornholm. Dels ved et panel-debatmøde på Den sociale Scene, dels i mand-til-mand-samtaler i Det kriminalpræventive Råds telt og ikke mindst ved debatmøder rundt om i hele byen, hvor boligemner var på dagsordenen.
LLO-holdet bestod af landsformand Helene Toxværd, juridisk chef i LLO Hovedstaden, Jakob Møldrup-Lakjer og HB-medlem Peter Andersen. De benyttede også de tre døgn til at netværke og knytte kontakter på kryds og tværs med politikere, organisationsfolk og menigmand.
I Det kriminalpræventive Råds telt kunne man også møde LLO’s hold på Folkemødet. Her handlede snakken om tryghed i boligen.
32 pct’s stigning på fire år
På Den sociale Scene hed debatemnet: ”Er boligmarkedet en lukket fest? ” Helene Toxværd var her i debat med Palle Adamsen (formand i BL), Curt Liliegreen (direktør i Boligøkonomisk Videncenter) og Peter Damgaard (adm. Direktør i PKA.)
Tilhørerne i teltet var ikke i tvivl. Alle minus tre rakte fingeren i vejret som tegn på JA – boligmarkedet er blevet en lukket fest.
Temaet var alvorligt nok, men der var også plads til en munter bemærkning.
Og Helene Toxværd satte mange flere ord på synspunktet. Hun sagde bl.a., at lav-og mellemindkomstgrupperne nu har sværere ved at komme ind på boligmarkedet og som altid er det især mennesker med de laveste indkomster, der har det sværest. LLO-formanden oplyste, at kvadratmeterprisen på udbudsprisen til udlejede ejerlejligheder, andelsboliger og værelser i københavnsområdet gennemsnitligt er steget med 32 procent fra 2012 til 2016. Og gav et eksempel på udlejning af en køjeseng til 3.300 kr. pr. måned.
”Flere og flere boliger bliver uopnåelige for almindelige mennesker. De såkaldte paragraf 5.stk 2-moderniseringer, hvor køkken og bad moderniseres ved fraflytning, hvorefter huslejen forhøjes markant, gør det ikke bedre. I dag har mange af pensionskassernes medlemmer ikke selv råd til at bo i en bolig ejet af deres egen pensionskasse. På Nørrebro f.eks. er 48 pct. af boligerne ejet af folk udenfor København – typisk gennem forældrekøb. Det er nu, vi skal tage stilling til, om vi vil have boligpolitik som en del af velfærdspolitikken”, sagde Helene Toxværd.
Vi Lejere bringer i næste blad et fyldigere referat af debatten og de løsningsmuligheder, der blev peget på.
KjH